Vill du veta hur du hittar, fattar och vinner nya affärer?

Vi erbjuder just nu en kostnadsfri digital utbildning. Utbildningen består av 3 korta avsnitt på fem minuter vardera och ämnena vi går igenom är:

✅ Hur ser potentialen ut på den offentliga marknaden?

✅ Hur gör du för att hitta affärer anpassade för just dig?

✅ Och det viktigaste, hur gör du för att vinna affärerna?

Offentlig sektor tvättar för 1,5 miljard

 

tvättmaskiner


Offentlig sektor tvättar för nästan 1,5 miljard om året. Regionerna är den beställarkategori som köper flest tvättjänster på offentlig marknad, till ett värde på cirka en miljard. Det totala affärsvärdet på den offentliga marknaden i Sverige är omkring 950 miljarder.

PublicInsight presenterar en kartläggning av 2020 års inköp av varor och tjänster från tvätterier som landets alla myndigheter, kommuner och regioner har gjort. Den visar att sammanlagt 60 företag inom branschen gjort affärer för 1,5 miljard kronor med offentliga köpare under 2020. Den typ av tjänster som avses i detta sammanhang är industritvätt med SNI-kod 96011.

36 regionala beställare beställde tjänster från 26 tvätterier för närmare en miljard kronor 2020. Kommunerna köpte för hälften så mycket, 490 miljoner kronor, under 2020. Dit levererade 40 leverantörer till totalt 279 av landets 290 kommuner. Den leverantör som säljer mest på offentlig marknad är Textilia Tvätt & Textilservice AB, som gjort offentliga affärer för 670 miljoner 2020. Det är den absoluta majoriteten av företagets totala omsättning. Textilia finns på åtta orter i Sverige och sysselsätter 650 personer.

Statliga myndigheter köper minst tvättjänster. Det totala värdet för statliga myndigheters inköp av tjänster från tvätterier är omkring 78 miljoner. 37 företag levererade tjänster till 114 statliga beställare.

– Glädjande att medlemsföretagen är så aktiva i samarbeten med offentlig sektor. Inom textilservicebranschen är hållbarhetsfrågorna och vårt samhällsengagemang integrerade i vardagen och det arbetas med innovativa, klimatsmarta och miljöriktiga lösningar. Genom en professionell textilservice garanteras god hygien och funktionalitet, så kan våra kunder fokusera på vad de är bäst på – precis som vi gör, säger Daniel Kärrholt, Förbundsdirektör Sveriges Tvätteriförbund.


De tio största leverantörerna inom industritvätt på offentlig marknad 2020:
 

1. Textilia Tvätt & Textilservice AB 670,7 miljoner
2. Berendsen Textil Service AB   616.5 miljoner
3. TvNo Textilservice Aktiebolag 145,1 miljoner
4. CWS-boco Sweden AB     20,7 miljoner
5. Lindbytvätten Aktiebolag     10,2 miljoner
6. Kåpi Tvätt AB      5,5 miljoner
7. Hr Björkmans Entremattor Aktiebolag     3,1 miljoner
8. Entremattan i Avesta Aktiebolag     2,4 miljoner
9. NA Golv AB        1,9 miljoner
10. Tvättcenter i Frinnaryd Aktiebolag     0,8 miljoner


– Vi på PublicInsight har som mål att göra det enklare att hitta och vinna affärerna på den offentliga marknaden, säger företagets grundare Fredrik Tamm. Därför väljer vi att belysa en bransch per vecka för att öka insikten om storleken på den offentliga marknadens affärsmöjligheter.

Källa: Data om offentliga affärsvärden kommer från DS Insikt. Affärsvärde avser summan av fakturerat belopp till myndigheter, kommuner och regioner inklusive eventuella skatter som till exempel moms under ett helt kalenderår.


För frågor kontakta: 
Fredrik Tamm  
Grundare & vd, PublicInsight 
+46 70-712 43 57 
fredrik.tamm@publicinsight.se