Vill du veta hur du hittar, fattar och vinner nya affärer?

Vi erbjuder just nu en kostnadsfri digital utbildning. Utbildningen består av 3 korta avsnitt på fem minuter vardera och ämnena vi går igenom är:

✅ Hur ser potentialen ut på den offentliga marknaden?

✅ Hur gör du för att hitta affärer anpassade för just dig?

✅ Och det viktigaste, hur gör du för att vinna affärerna?

Miljardaffärer på offentlig marknad för bilhandlare

Offentliga beställare köpte personbilar och lätta lastbilar för drygt en miljard under 2020. Kommuner och statliga myndigheter köper mest, för närmare halv miljard var. Det totala affärsvärdet på den offentliga marknaden i Sverige är omkring 950 miljarder.

PublicInsight presenterar en kartläggning av 2020 års inköp av varor och tjänster på offentlig marknad, som visar att inköp av personbilar och lätta lastbilar uppgår till strax över en miljard kronor. Totalt har 743 företag levererat fordon till myndigheter, kommuner och regioner. Fördelningen är jämn mellan kommunala och statliga beställare, cirka en halv miljard vardera. Regionernas inköp av fordon är betydligt lägre, totalt 138,9 miljoner kronor.  

Statliga myndigheter är den största beställaren av fordon, totalt handlade de för 570 miljoner från 363 leverantörer. Regionerna köper minst andel fordon av de offentliga beställarna. Deras totala inköp uppgick till 138,9 miljoner för 2020. 254 företag levererade tjänster till landets regioner. 

Av landets 290 kommuner var det hela 289 som köpt personbilar under 2020, till ett totalt värde på drygt 523 miljoner kronor. 637 företag levererade fordon till kommunala beställare 2020.  

Den största leverantören till offentlig sektor är Aktiebolaget Varberg Bil-Depot, som sålde för drygt 95 miljoner på offentlig marknad under 2020. 

– Den totala affären med offentliga kunder är en viktig del för våra medlemsföretag. Ofta kräver affärer av den typen både uthållighet och god vana att hantera en mängd material i upphandlingsunderlag. Vi på MRF finns tillgängliga för att bolla olika frågor som kan finnas i de olika underlagen. Löpande frågeställningar som kommer till oss blir ibland också del i vårt breda informationsflöde eller som ämnen på event för att därigenom hjälpa medlemmarna, säger Klaus Silfvenius Bilhandelsansvarig på MRF, Motorbranschens Riksförbund. 

 

De tio största företagen inom handel med personbilar på den offentliga marknaden 2020 är:  

1. Aktiebolaget Varberg Bil-Depot 95,1 miljoner
2. Bilia Personbilar AB 52,6 miljoner
3. Din Bil Sverige AB 41,3 miljoner
4. Möller Bil Sverige AB 41,1 miljoner
5. Atteviks Personvagnar Aktiebolag 38,8 miljoner
6. Bil Aktiebolaget Sandström & Ljungqvist 35,2 miljoner
7. Upplands Motor AB 31,9 miljoner 
8. Bra Bil i Enköping Aktiebolag 27,9 miljoner
9. Bilbolaget Nord AB 26,7 miljoner
10. Hedin Helsingborg Bil Aktiebolag 23,5 miljoner

– Vi på PublicInsight har som mål att göra det enklare att hitta och vinna affärerna på den offentliga marknaden, säger företagets grundare Fredrik Tamm. Därför väljer vi att belysa en bransch per vecka för att öka insikten om storleken på den offentliga marknadens affärsmöjligheter.  

Källa: Data om offentliga affärsvärden kommer från DS Insikt. Affärsvärde avser summan av fakturerat belopp till myndigheter, kommuner och regioner inklusive eventuella skatter som till exempel moms under ett helt kalenderår.  I de affärsvärden som visas ingår inte affärer som görs via tredje part.   

 

För frågor kontakta: 
Fredrik Tamm  
Grundare & vd, PublicInsight 
+46 70-712 43 57 
fredrik.tamm@publicinsight.se